Probeer het zelf eens...

Pyrogravure hoeft geen dure hobby te zijn : reeds voor een 100-tal euro kan je  het basismateriaal aanschaffen waarmee je de eerste stappen kan zetten.

In het kort leggen we je hier enkele basisprincipes van het pyrograveren uit, en geven je wat informatie over het nodige basismateriaal.

Al doende leert men :

In pyrografie bestaat er echter maar één enkele regel : al doende leert men.

Oefenen en experimenteren bijven de hoofdzaak voor een mooi resultaat !

 

 

 

 
 

Aankoop apparatuur


Een vraag die regelmatig wordt gesteld is welke installatie nodig is om vlot te kunnen pyrograveren. Ziehier hoe Fran�ois PEETERS hierop antwoordt :
 

 

Elders wordt uitgelegd dat 2 basisstiften nodig zijn : een DRIEHOEKSTIFT om de tekening aan te brengen en een VLAKSTIFT om in te kleuren.

De elektrische voeding van deze stiften gebeurt d.m.v. een transformator die de netspanning van 220Volt omzet naar de lage spanning (tot max 12 Volt) waarvoor de stiften zijn ontworpen. Hoe hoger de spanning, hoe warmer de stiften, dus hoe donkerder de verkleuring van het hout.

Er bestaan verschillende merken van dergelijke transformatoren. Ikzelf gebruik al jaren het type PYRO R3000, dat over 2 uitgangen beschikt, zodat er tegelijkertijd 2 stiften op kunnen worden aangesloten. De uitgangsspanning is regelbaar in 4 stappen (6, 8, 10 en 12 Volt)zodat hiermee de basis kleurschakeringen kunnen worden bekomen.

 

 

Nadeel van deze installatie is dat de spanning slechts in stappen regelbaar is, zodat het niet mogelijk is alle gewenste kleureneffecten te bekomen. Dit wordt vooral storend naarmate men meer ervaren wordt, en meer kleurenvariaties in zijn werken wil aanbrengen.

Om deze reden gebruik ik, naast de hierboven beschreven basisinstallatie, eveneens een industri�le regelaar, type AL344 S, die continu regelbaar is tussen 0 en 12 Volt. Deze voeding geeft een perfect resultaat omdat men ze zeer precies kan instellen, maar heeft dan weer als nadeel dat maar één stift tegelijkertijd kan worden aangesloten.

 

 

 

P.S. Om de stiften vlot van de ene voeding  naar de andere te kunnen overschakelen  is het nodig in de kabel zgn. "banaanstekkers" te plaatsen

 

 


Regelmatig wordt ook de vraag gesteld waar deze apparatuur kan worden aangeschaft.

  We kunnen alleen verwijzen naar handelszaken in de Mechelse regio, maar veronderstellen dat er overal in het land verkoopspunten voor deze apparaten te vinden zijn.

 

  Richtprijs voor basis-installatie met 4-stappen regeling :
 - Transformator met 2 aansluitingen en 1 houder : 77,5 �

 -bijkomende houder : 12,85 �
 - per stift : 7,25 �

Te koop in de Mechelse regio bij :
ARTOBI
Mechelsesteenweg 119
2860 Sint-Katelijne-Waver
tel 015/55.61.97 

Klik op de figuur om hun website te bekijken : Onlinseshop -> Kunst -> Pyrogravure

  Richtprijs voor een continu-regelbare voeding : 60 �
Dergelijke voedingen zijn te koop in de meeste gespecialiseerde elektronicazaken.
Let erop dat ze regelbaar moeten zijn tot minstens 12 Volt, en gedurende een lange periode 2 Amp�re stroom moeten kunnen geven.

 

In de Mechelse regio kan zo'n voeding worden gevonden bij :
ATYS Electronics
Nekkerspoelstraat 402
2800 Mechelen
tel : 015 33 60 14

Klik op de logo om hun website te bekijken.Klik op het beeld om een voorbeeld van zo'n voeding te bekijken.