Probeer het zelf eens...

Pyrogravure hoeft geen dure hobby te zijn : reeds voor een 100-tal euro kan je  het basismateriaal aanschaffen waarmee je de eerste stappen kan zetten.

In het kort leggen we je hier enkele basisprincipes van het pyrograveren uit, en geven je wat informatie over het nodige basismateriaal.

Al doende leert men :

In pyrografie bestaat er echter maar één enkele regel : al doende leert men.

Oefenen en experimenteren bijven de hoofdzaak voor een mooi resultaat !

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Geen dure hobby

Pyrogravure hoeft geen dure hobby te zijn : reeds voor een 100-tal euro kan men zich het basismateriaal aanschaffen waarmee de eerste stappen kunnen worden gezet.
 
 

Het basisgereedschap bestaat uit :

- een transformator waarmee de netspanning wordt omgezet in ongevaarlijke laagspanning die naar de stift wordt gevoerd om hem op te warmen. De temperatuur van de stift wordt geregeld door deze laagspanning te wijzigen. Dit kan ofwel in stappen gebeuren (3, 6, 9, of 12Volt) ofwel  continu tussen 0 en 12 Volt. De beste resultaten worden bekomen met een traploze, regelbare transformator.  

- een stifthouder die goed in de hand moet liggen, en de warmte van de stift voldoende moet afschermen, wat onontbeerlijk is om op een comfortabele wijze gedurende lange tijd te kunnen pyrograveren.

- een basisset pyrograveerstiften waarmee verschillende motieven in het hout kunnen worden gebrand. Pyrograveerstiften bestaan in verschillende vormen en maten.

 
 

 

Om te starten volstaan echter slechts enkele basisstiften  waarmee kan worden ge�xperimenteerd. Indien nodig kunnen dan later bijkomende stiften worden aangeschaft. Hierna tonen we enkele voorbeelden van het resultaat dat met de belangrijkste stiften kan worden bekomen.

   
 

Alvorens de eerste stappen in de pyrogravure te zetten, dient men de verschillende stiften  en hun mogelijkheden zorgvuldig uit te proberen : puntjes, letters, rechte en kromme lijnen, grotere oppervlaktes, inkervingen, enz... Door het wijzigen van de temperatuur kunnen ook kleurmotieven worden uitgetest, van lichtbruin tot bijna zwart.

   
 

   
 

De volgende stap bestaat erin een basistekening op het hout over te brengen. Soms denkt men verkeerdelijk dat  kunnen tekenen of een artistieke opleiding onontbeerlijk zijn om te kunnen pyrograveren. Wie aanleg heeft om te tekenen kan hier inderdaad zijn  creativiteit gebruiken.  Maar wie helemaal niet kan tekenen, kan op een zeer eenvoudige manier, door het calqueren of door het gebruik van een raster, een motief van een tekening op hout overbrengen.

   
 

   
 

En dan moet men durven : met eenvoudige tekeningen en motieven starten, experimenteren, kritisch zijn t.o.v. het bekomen resultaat, en steeds opnieuw herbeginnen. 

Voor de tekening gebruikt men hoofdzakelijk een driehoekstift, voor het kleuren  en de schaduwen een vlakstift. De kleur is afhankelijk van de temperatuur.

   
 

Deze film wordt niet correct weergegeven. Kijk de instellingen van je browser na.

   
 

Pelsen van dieren, gras of haartjes, worden bekomen door met de driehoekstift op hoge temperatuur kleine krassen op het hout aan te brengen, zoals men bij een pentekening zou doen. Door de temperatuur te wijzigen kan men verschillende kleurschakeringen bekomen.

   
 

Deze film wordt niet correct weergegeven. Kijk de instellingen van je browser na.

   
 

Indien men het wenst kan men de kleur van de ondergrond wijzigen door, v��r of na het inkrassen, met een vlakstift op lage temperatuur de oppervlakte in te kleuren (zie eerste filmpje hierboven).

RELIËF kan worden bekomen door een niet al te warme vlakstift  langdurig aan te drukken op de plaatsen waar men een verzonken effect wenst te bekomen.  

In pyrografie bestaat er echter maar één enkele regel : al doende leert men. Oefenen en experimenteren bijven de hoofdzaak voor een mooi resultaat !

   
 

Informatie over prijzen en uitvoeringen van pyrogravure-apparatuur kan worden gevonden op de website van ARTOBI - Sint-Katelijne-Waver.  In de online-shop, onder de rubriek "Kunst-pyrogravure" vindt men enkele modellen en prijzen van pyrogravure-apparaten en -pennen. Klik op de figuur hieronder om deze website te bezoeken.