Probeer het zelf eens...

Pyrogravure hoeft geen dure hobby te zijn : reeds voor een 100-tal euro kan je  het basismateriaal aanschaffen waarmee je de eerste stappen kan zetten.

In het kort leggen we je hier enkele basisprincipes van het pyrograveren uit, en geven je wat informatie over het nodige basismateriaal.

Al doende leert men :

In pyrografie bestaat er echter maar één enkele regel : al doende leert men.

Oefenen en experimenteren bijven de hoofdzaak voor een mooi resultaat !

 

 

 
 

De eerste stap

De tekening met potlood op hout aanbrengen.

 

Deze film wordt niet correct weergegeven. Kijk de instellingen van je browser na.

 

Een goede pyro begint met een goede basistekening. Hoe meer details van de basistekening met potlood op het hout werden overgebracht, hoe gemakkelijker het wordt om achteraf het werk te branden.

Klik op de afbeelding hieronder om een half afgewerkte pyrogravure te zien, en daarna het volledige werk.

 

 

Hierna enkele voorbeelden van werken, eerst de originele foto, dan de tekening die op het hout werd aangebracht, daarna de afgewerkte pyro. 

 

 

     
 

Wie nog nooit heeft gepyrograveerd begint uiteraard best met een eenvoudige tekening. Ter info geven we u hierna enkele voorbeelden van gemakkelijk te realiseren werken. De basistekening werd in detail uitgewerkt, en kan als model dienen om op hout te worden overgebracht. U ziet tevens hoe deze tekening er zou kunnen uitzien na pyrogravure op hout. 
 

 

 


Men moet vooral niet bang zijn  om hulplijnen te gebruiken om de oorspronkelijke tekening op het hout aan te brengen. Ze moeten wel worden weggegomd alvorens met het branden te beginnen.

 

 

   
 

Wie deze tekeningen eens wil uitproberen kan ze hierna downloaden (in pdf-formaat) en ze daarna afdrukken. Het volstaat op één van de figuurtjes hieronder te klikken :