Probeer het zelf eens...

Pyrogravure hoeft geen dure hobby te zijn : reeds voor een 100-tal euro kan je  het basismateriaal aanschaffen waarmee je de eerste stappen kan zetten.

In het kort leggen we je hier enkele basisprincipes van het pyrograveren uit, en geven je wat informatie over het nodige basismateriaal.

Al doende leert men :

In pyrografie bestaat er echter maar één enkele regel : al doende leert men.

Oefenen en experimenteren bijven de hoofdzaak voor een mooi resultaat !

 

 

 

Van boom tot ...

Het basismateriaal voor pyrogravure is hout, soms wordt echter ook leder of zelfs fluweel gebruikt. In principe kunnen alle soorten hout worden gebruikt, maar met zacht blank hout met een fijne en regelmatige structuur zoals lindenhout worden de beste resultaten bekomen.

Belangrijk is dat het hout goed wordt gedroogd. Een boomstronk wordt in planken van ca. 2,5 cm. dikte versneden. Deze worden van elkaar gescheiden door kleine latten om de luchtcirculatie te bevorderen, en worden soms voor meer dan 1 jaar te drogen gelegd.

Om te vermijden dat het hout tijdens het drogen zou barsten, worden kleine latten op de koppen van de planken gespijkerd.


 

Alvorens een plank kan worden bewerkt dient ze te worden geschaafd. Vroeger gebeurde dit manueel d.m.v. een houtschaaf, gelukkig kan een groot deel van het voorbereidend werk nu machinaal gebeuren.

De tekening of het motief wordt rechtstreeks met potlood op het hout aangebracht.

Daarna wordt de tekening, met de verschillende pyrograveerstiften in het hout gebrand.

Voor het bekomen van schaduwen, RELIËF en  kleurschakeringen worden stiften gebruikt van verschillende afmetingen en vorm. Een regelbare transformator biedt de mogelijkheid om de temperatuur van de stiften te wijzigen.



Geleidelijk wordt de hele tekening in het hout gebrand.

 

 

Uiteindelijk wordt nog een beschermingsvernis aangebracht.