6 Actualiteit
 

        Actualiteit

 

Om François PEETERS aan het werk te zien, volstaat het eens langs te komen op de beurzen of manifestaties waar hij niet alleen zijn kunnen demonstreert, maar ook met plezier alle vragen beantwoordt m.b.t.pentekeningen en pyrogravure.

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________


Een merkwaardige vondst


Begin 2022 ontdekte François Peeters toevallig op internet een pentekening die door zijn vader zo'n 7O jaar geleden was gemaakt. Ze werd te koop aangeboden door een handelaar die regelmatig op rommelmarkten in het Antwerpse te vinden was.

Enige tijd later kreeg hij van zijn zoon, aan wie hij het voorval had verteld, dit werkje als geschenk. Zijn zoon was erin geslaagd de handelaar te vinden en de tekening aan te kopen.

Dit was meteen de gelegenheid voor François om zijn pyrograveerstiften nog eens ter hand te nemen, en een pyro van dit werk te maken.

Pentekening van Frans Peeters Pyro van François Peeters

____________________________________________________________________Ontmoeting met Leah THYS op de set van THUIS in Leuven

Op 26 april 2022 bracht François PEETERS, samen met zijn echtgenote, een bezoek aan de opnameset van THUIS in Leuven, en overhandigde hij aan Leah THYS een pentekening die hij speciaal voor haar, als waardering, had gemaakt.

Dit wat meteen de gelegenheid om enkele herinneringsfoto's te maken, met Leah zelf, en andere thuispersonnages zoals Dieter, Robin en Waldek.____________________________________________________________________Ontmoeting met Mathieu en David van der Poel in Hoogerheide (NL)

François PEETERS heeft in zijn jeugd zelf gefietst, en is steeds het koersgebeuren blijven volgen, zowel op de weg als het veldrijden. Meer speciaal was hij supporter zowel van Raymond Poulidor als Adrie van der Poel, en nu van zijn twee zonen Mathieu en David van der Poel.

Kort na het overlijden van Raymond Poulidor, einde 2019, vond hij op internet enkele foto's van Raymond Poulidor en twee van zijn kleinzonen, Mathieu en David van der Poel (Foto's Inanis/génétique_photo Parijs).

Hij kon niet aan de neiging weerstaan om met deze foto's aan het werk te gaan, en er 2 composities van te maken, als eerbetoon aan zijn idool Poulidor.

Op zondag 26 januari reisde hij af naar Hoogerheide voor de Grote Prijs Adrie van der Poel, waar hij zijn pentekeningen is gaan overhandigen respectievelijk aan Mathieu en David van der Poel. Als vurige supporter was het voor hem een plezier om hen deze werken te kunnen schenken.  TV Proximus was erbij om enkele beelden op te nemen van dit gebeuren.____________________________________________________________________


Ontmoeting met Marieke Vervoort in Kessel-lo

Het was voor François PEETERS een hele eer om Marieke VERVOORT, medaillewinnares tijdens de Paralympische Spelen te Londen in 2012 en wereldrecordhoudster wheelen, te kunnen ontmoeten ter gelegenheid van een atletiekmeeting in Kessel-lo bij Leuven.

Hij overhandigde haar een pentekening die hij speciaal voor had had gemaakt, uit bewondering voor haar wilskracht en gedrevenheid.____________________________________________________________________

 Op TV-MECHELEN ter gelegenheid van de
Kunstroute in Battel in april 2013
(overgenomen via Youtube)

 
 

____________________________________________________________________

 Historische muur van de Basisschool
De Zonnebergen - Walem

In de Basisschool De Zonnebergen te Walem, waarvan François PEETERS oud-leerling is, staat  een "historische muur" waar leerlingen  historische kaders met informatie over hun gemeente kunnen bezichtigen.

 

Bij renovatiewerken aan de school moesten enkele linden sneuvelen. Gevolg gevend aan een idee van Dhr Willy COECKELBERGH, directeur van de basisschool, pyrograveerde François PEETERS op een schijf lindenhout afkomstig van deze bomen, de inkom van de school zoals ze vroeger was. Dit werk prijkt nu op de "historische muur".
 

 
      

 

Ga met de muiscursor over deze foto's om ze in detail te bekijken

____________________________________________________________________
 

Pentekening gemaakt tijdens een verblijf op de afdeling heelkunde van het AZ Sint Maarten, Campus Zwartzustersvest, te Mechelen. Deze tekening is geschonken aan de dienst Pediatrie en hing eerst in de met graffiti-kunst verfraaide inkom van deze afdeling. Ondertussen werd de kinderafdeling verplaatst naar de hoogste verdieping, de pentekening verhuisde uiteraard mee.

(De inkadering is geschonken door ARTOBI uit St.-Katelijne-Waver)

__________________________________________________________________

 

Initiatie pyrogravure in scholen

Het is altijd met plezier, en volledig vrijblijvend, dat François PEETERS zijn kunst gaat demonstreren in de school waar hijzelf oud-leerling was en in de school dicht bij zijn hudige woonplaats. De interesse van de leerlingen voor deze initiatieles is steeds groot, vooral omdat ze zelf een eigen werk mogen realiseren. En wie weet, het is goed mogelijk dat binnen enkele jaren één van deze leerlingen van pyrogravure zijn hobby zal maken !

Basisschool "DE ZONNEBERGEN" - WALEM
Initiatieles pyrogravure
7 mei 2009

Ga met de muiscursor over deze foto's om ze in detail te bekijken

Basisschool "DE ARK" - BATTEL
Kind- & Kunstdag - pyrogravureles
8 mei 2009

Ga met de muiscursor over deze foto's om ze in detail te bekijken

__________________________________________________________________

 

 NATIONALE MONUMENTENSTRIJD

Ter ondersteuning van de "terugplaatsing van een uurwerk op de Sint Romboutstoren" lanceerde de stad Mechelen samen met de vzw "De Bruistablet" een oproep tot de Mechelaars om via een tekening of kunstwerk deze actie te ondersteunen. Uit een totaal van meer dan 150 inzendingen werden 10 werken van volwassenen en 18 jeugdwerken weerhouden. Ze werden uitgegeven op postkaarten, die ter gelegenheid van het nieuwe jaar, onder de Mechelaars werden verspreid.      Tussen de weerhouden werken, een pyrogravure van François PEETERS
 die een oproep van OPSINJOOR toont om uurwerk en toren
 opnieuw met elkaar te verenigen.

__________________________________________________________________________

  Gildefeesten met Ambachtenmarkt - Groenplaats Antwerpen
6 augustus 2006
_________________________________________________________________________Kerstmarkt Boortmeerbeek 2005

_________________________________________________________________________________

Demonstratieles over Pyrografie in de basisschool te BATTEL op 17 maart 2005.

__________________________________________________________________________


Kerstmarkt in de zaal Trianon (Station Hever)
op zondag 5 december 2004

_____________________________________________________________

In de uitgave van mei/juni 2004 van het online magazine WWWOODCARVER verscheen een artikel gewijd aan het werk van François PEETERS, meer in het bijzonder over de werken waar hij reliëfpyrogravure toepast.

Klik HIER om dit artikel te bekijken.
 

___________________________________________________________________

Sinds geruime tijd werden werken van François Peeters opgenomen in het

 "E-museum for Pyrographic arts".

Dit museum is een initiatief van een zekere Kathleen M. Garvey MENENDEZ, die zich als doel heeft gesteld om pyrographie kenbaar te maken aan het brede publiek. Ze brengt informatie samen over  artiesten, specialisten en verzamelaars in alle facetten van de pyrographie, en biedt deze informatie op een overzichtelijke wijze aan, aan al wie over een internetaansluiting beschikt.

Alsof het om een echt museum gaat, werd de informatie gerangschikt in verschillende zalen, die allen één domein van de pyrographie behandelen : portretten en schilderijen, decoratieve kunst, houtsculptuur, antikwiteiten, folklore, kinderwerken, enz... (zie het grondplan hierna) :


The E-Museum floor plan © Kathleen M. Garvey Menendez

Zoals in een echt museum kan men de verschillende zalen doorlopen en het werk van de verschillende kunstenaars bewonderen.

Wanneer men op het grondplan hierboven op INFO klikt, krijgt men algemene informatie over het museum, en kan men via de  "DIRECTORY" toegang krijgt tot de verschillende zalen.

Om rechtstreeks naar een zaal te gaan volstaat het op het grondplan hierboven op de naam van de gewenste zaal te klikken.

De werken van François PEETERS werden ondergebracht in de zaal "Portraits and Paintings" . Bij het betreden van deze zaal, komt men bij de verschillende kunstenaars terecht waarvan de werken tentoongesteld zijn.


Om rechtstreeks naar het "François PEETERS salon" te gaan,
volstaat één klik op de foto van François Peeters hierboven.

 

______________________________________________________________________________

Ziehier hoe de Belgische pers rapporteert over demonstraties op beurzen waar François PEETERS zijn kunst demonstreert :

________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

Uitnodiging voor de "Week van de amateurskunsten 2005"
in het Cultuurcentrum te Mechelen

_______________________________________________________________________________

Een originele fotomontage met gepyrograveerde spaarpotpaddenstoel.

_______________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Belgische postzegel met afbeelding van François Peeters tijdens
 een pyrogravure-demonstratie op een hobby-beurs.

____________________________________________________________________

Pensionering François Peeters

Toen François PEETERS op pensioen ging, kreeg hij van zijn collega's een postuurtje mee, gemaakt uit een soort plasticine (FIMO) dat in de oven werd gebakken en op een plexiplaat bevestigd. Het figuurje stelt hem voor in witte stofjas met, duidelijk herkenbaar in het bovenzakje,  een rode en blauwe balpen, en beeldt uit hoe François Peeters wat beduusd in zijn haar krabbend, zijn eerste werkcomputer in ontvangst neemt.

Ondanks het moeilijk te verwerken materiaal, is de gelijkenis frappant !
____________________________________________________________________