François PEETERS

François PEETERS werd geboren te Mortsel op 17 mei 1941, maar woont sinds bijna 30 jaar in BATTEL bij Mechelen. Dat hij iets met kunst zou te maken hebben stond ergens in de sterren geschreven, aangezien de aanleg voor schilderkunst in zijn familie sinds generaties aanwezig is, en blijkbaar via de mannelijke lijn wordt doorgegeven.

Weinig werken van zijn voorouders zijn bewaard gebleven. Wel bezit François PEETERS nog twee merkwaardige schilderijen van zijn vader, Frans PEETERS (1916-1987) geschilderd met gewone waterverf, en gefixeerd met suikerwater, een procédé dat door hem was ontwikkeld. Deze schilderijen staan hieronder afgebeeld. 
 

  

Beweeg de mousepointer over de schilderijen om details te zien


De kans om kunstonderwijs te volgen heeft hij niet gekregen, aangezien hij op jonge leeftijd aan de slag moest om in het levensonderhoud van zijn familie bij te dragen. Zijn droom : schrijnwerker worden, wat hem aanzet tot avondstudies voor meubelmaker. Blijkbaar, zonder dat hij vermoedde, was de pyrogravure-microbe reeds in hem aanwezig.

In het spoor van zijn vader en oom begint hij te tekenen en te schilderen. Reeds op het einde van de zestiger jaren stelt hij schilderijen en aquarellen tentoon.  Klik <HIER> om enkele van deze schilderijen te bekijken.

  

Eerder toevallig komt hij in 1970, op een hobbybeurs,  in contact met een oude pyrograveur die zijn kunst voor het publiek demonstreert. De geur van verbrand hout trekt hem aan, de pyrogravure-vonk slaat over. François PEETERS heeft ervaring in houtbewerking en aanleg voor het tekenen, hij voelt dat pyrogravure het domein is bij uitstek waar hij zich als kunstenaar tenvolle zal kunnen uitleven.

François PEETERS is nog steeds erkentelijk t.o.v. deze onbekende pyrograveur die hem de eerste knepen van het vak heeft aangeleerd, en waarvan hij slechts een foto (zie hieronder), zelfs niet de naam heeft kunnen bewaren.

In de daarop volgende jaren vervolmaakt hij zich in alle facetten van de pyrogravure : hij leert hoe stiften te gebruiken om speciale effecten te bekomen, hij experimenteert met alle vormen van pyrogravure,  o.m.  met RELIËF en kleuren.

De laatste jaren beperkt hij zich vooral tot pentekeningen en pyrogravure : kinderkoppen, gezichten van oudere mensen, dieren en paddestoelen zijn zijn meest geliefde onderwerpen, zoals blijkt uit het fotoalbum op deze site, waar voorbeelden van zijn werken worden getoond.

Maar ook buiten de pyrogravure en het schilderen leeft François PEETERS zich als kunstenaar uit : de achterkant van een wasmachine wordt meteen een moule om sierstenen te gieten, eternieten eindnokkappen voor een dak worden gehuld in een polyester kapsel en omgevormd tot een sierlijke postbus, oude flessen worden omgetoverd tot  een prachtige muurdecoratie.

     

Maar pyrogravure blijft in zijn leven de belangrijkste plaats innemen : het doet hem altijd plezier op  beurzen en manifestaties zijn werken te tonen, zijn hobby te demonstreren en alle vragen over  pyrogravure te beantwoorden..

 

Pyrograveren blijft voor François PEETERS een hobby. Met zijn werken doet  hij graag familie, vrienden en kennissen een plezier. Maar niet alleen in België zijn zijn werken gegeerd. Verschillende buitenlandse bezoekers, die bij het bezoek aan één of andere hobbybeurs het pyrograveren ontdekten, hebben als herinnering aan ons land één of ander werk meegenomen, o.m. naar Noorwegen, Hongarije, Wales,  en verder naar Zuid-Afrika en Houston (Texas - U.S.A.). Via haar fanclub geraakte de Amerikaanse filmactrice Linda HAMILTON zelfs aan een "papflessenspaarpot" !

In februari 2014 aanvaardde François Peeters om mee te werken aan een fotoshoot, in het kader van een opleiding voor fotografie. Dit leverde enkele merkwaardige foto's op ---> KLIK HIER.